Panouri solare

Reduceri

Panouri solare Exista produse 48.

1. Ce sunt panourile solare

 

Panourile electrice sunt instalatii complexe, ce trasnforma energia solara in electricitate sau energie termica, cu ajutorul unor grupuri de celule solare. Despre acestea, se stie deja ca sunt o alegere foarte populara la nivel mondial si, din ce in ce mai multi romani aleg sa instaleze astfel de device-uri in propria locuinta.  In continuare va prezentam toate informatiile de care aveti nevoie daca va ganditi sa treceti la energie solara.

2. Tipurile de panouri solare

 

Panourile solare se impart in doua categorii daca ne gandim la scopul lor, panouri fotovoltaice si termice. Panourile fotovoltaice sunt de trei tipuri: monocristaline, policristaline si amorfe iar, cele termice sunt plane sau cu tuburi vidate.

2.1. Panourile Solare FotovoltaicePanourile Solare Fotovoltaice

 

Acestea sunt panourile ce capteaza energia solara si o transforma in energie elctrica cu ajutorul celulelor cu siliciu care, capteaza energia solara si o convertesc in electricitate.

 

 1. Panourile solare fotovoltaice monocristaline sunt cele mai scumpe dintre cele trei dar, sunt si cele mai satisfacatoare din punct de vedere al energiei produse, producand si pana la de 4 ori mai multa energie decat celalate tipuri de panouri.

 

 1. Panourile solare fotovoltaice policristaline sunt cele mai folosite panouri astazi, datorita pretului mai redus dar, si a cantitatii satisfacatoare de energie produsa.

 

 1. Panourile solare fotovoltaice amorfe sunt cele mai ineficiente in conditii de lumina puternica, avand cel mai mic randament, insa, in zonele cu conditii de lumina slaba s-au dovedit a fi cele mai performante.

 

2.2. Panourile Solare Termice

 

Panourile termice folosesc energia solara pentru incalzirea apei, a locuintei sau chiar a piscinei. Pe timpul verii pot asigura 100% din necesarul de apa calda iar, pe timpul iernii ajung la 60 - 80%. Acestea sunt compuse din colectoare solare ce ajuta la incalzirea apei, care, mai apoi este transportata cu ajutorul unei pompe cu consum redus.

 

 1. Panourile Solare Termice Plane sunt compuse din placi plane de cupru, acoperite cu o substanta ce capteaza energia solara, amplasate in suporturi de aluminiu si acoperite cu sticla. Dau un randament foarte bun in orice tip de clima si sunt ideale pentru incalzirea apei menajere sau a unei piscine.

 

 1. Panourile Solare Termice cu Tuburi Vidate sunt recomandate in zonele cu temperaturi modrete, datorita puterii mari de incalzire a agentului termic folosit. Se alcatuiesc din tuburi paralele, asezate pe reflectoare pentru concentrarea energiei solare. Aceste tuburi sunt formate, de fapt, din alte doua tuburi din sticla borosilicata, spatiul dintre ele fiind vidat pentru o mai buna retinere a energiei termice.


Panourile Solare Termice
 

3. Avantajele si dezavantajele panourilor solare

 

Avantajul principal al panourilor solare este faptul ca folosesc energia solara, o energie infinita si gratuita. Astfel, prin instalarea lor, nu numai ca ajutati la conservarea mediului si a resurselor finite dar, reduceti si cheltuielile de la facturile de gaze si/sau electricitate.

 

Un alt avantaj al folosirii panourilor solare are fi independenta. Nu trebuie sa va mai faceti griji pentru eventualele probleme de retea ale companiilor de electricitate sau gaze.

 

Dezavantajul principal al panourilor solare este ca soarele nu este mereu pe cer iar, lunile de iarna se pot dovedi a fi problematice. Insa, axista baterii speciale care stocheaza energia produsa de panouri cand soarele este prezent, si poate fi folosita ulterior.

 

Un alt dezavantaj ar fi expunerea la calamitati naturale deoarece, fiind amplasate afara, panourile vor fi vulnerabile la grindina, fulgere sau alte fenomene meteo extreme ce pot produce daune.

4. Cati bani economisesti cu panouri solare?

 

Acest aspect tine de mai multi factori: tipul de panouri pe care le instalati, numarul acestora, calitatea, etc., dar, se poate ajunge la reducerea facturilor chiar si de zece ori, iar amortizarea investitiei intiale se face in aproximativ cinci ani. Pe langa aceste economii directe, folosirea panourilor solare poate prelungi viata sistemului conventional de incalzire( ex: centrala termica) deoarece acesta nu mai este atat de solicitat datorita ajutorului adus de panourile solare pentru apa calda.Cati bani economisesti cu panouri solare

 

Este important sa retineti faptul ca panourile solare sunt o investitie pe termen lung iar economiile se vor vedea in timp.

5. Cat costa un panou solar?

 

Avand atatea optiuni pentru panouri solare, pretul variaza in functie de tipul acestora( fotovoltaice sau termice), de marimea lor si capacitate. Cu toate acestea, majoritatea panourilor solare pentru locuinte au preturi accesibile. Spre exemplu, un kit complet pentru panouri solare se incadreaza intre 3000 si 10.000 de lei in functie de producator, capacitate, marime. Daca totusi doriti montarea panourilor solare, dar nu dispuneti de suma necesara, statul roman ofera subventii pentru panourile solare persoanelor fizice care doresc instalarea acestora.

6. Subventii panouri solare: cum poti beneficia de subventie si ce suma poti accesa?

 

Programul “Casa Verde” este o initiativa prin care statul doreste sa impulsioneze persoanele fizice sa achizitioneze si sa instaleze panouri fotovoltaice. Suma subventionata poate ajunge la 20.000 de lei, aceasta reprezentand 90% din valoarea lucrarii, restul de 10% fiind suportati de beneficiar.

 

Pasii pentru obtinerea subventiei sunt urmatorii:

 

- beneficiarul trebuie sa mearga la un instalator validat de Administratia Fondului de Mediu, cu un dosar care trebuie sa contina: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară (nu mai vechi de 30 zile), rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovada că nu are restanţe la taxe şi impozite.

- obtinerea acordului de la distribuitorul de energie, in termen de 90 de zile

 

Lista instalatorilor aprobati va fi afisata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu, iar aici puteti gasi ghidul de finantare.


 

7. Ce avize sunt necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice?

 

Daca doriti sa instalati panouri solare fotovoltaice pentru uz caznic, aveti nevoie de urmatoarele avize:

 

Certificat de urbanism - acesta se obtine de la primaria locala si poate fi emis in maximum 30 de zile. Acest act nu reprezinta un aviz si poate fi solicitat doar de catre proprietar. Actele necesare pentru obtinerea avizului sunt:

 • cerere tip;

 • acte de proprietate, cadastru, extras de carte funciara (copie);

 • copii dupa contractul de vanzare - cumparare, act de mostenire si intabulare a dreptului de proprietar;

 • copie dupa buletin sau carte de identitate a proprietarului;

 • dovada platii taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism;

 • plan cadastral de scara 1:500 si 1:2000 si planuri topografice de incadrare, in cate doua exemplare fiecare, eliberate de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara;

 • planul situatiei actuale si propunerea noua;

 • scurt memoriu in care specifici, pe scurt, care este scopul acestei solicitari.

Certificatul de urbanism este valabil intre 6 si 24 de luni de la data emiterii, in functie de scop si complexitatea investitiei.

 

Acord de mediu si avizul de mediu - acestea sunt emise de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), de Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului sau Autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului (ATPM), in termen de 30 de zile.

 

Pentru emiterea avizului de mediu ai nevoie de o notificare, de proiectul de plan si de dovada publicarii celor doua anunturi publice in mass-media. Taxa de emitere este de 1.000 de lei, fara TVA inclus.

 

Pentru emiterea acordului de mediu ai nevoie de cererea pentru eliberarea acordului de mediu, copie dupa certificatul de urbanism, copie dupa planul de situatie anexat la certificatul de urbanism, copie dupa planul de incadrare in zona, dovada platii pentru evaluarea initiala a solicitarii. Aceasta evaluare are scopul de a verifica impactul asupra mediului.

 

Taxa de emitere pentru acordul de mediu este de 4.000 de lei, fara TVA.

 

Avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) - este emis in termen de 30 de zile. Documentele necesare sunt urmatoarele:

 • cerere pentru solicitarea avizului;

 • copie dupa certificatul de urbanism;

 • memoriu tehnic arhitectura;

 • plan de incadrare in zona;

 • plan de situatie scara 1:500 sau 1:2000;

 • proiect DTAC, in doua exemplare;

 • copie dupa cartea de identitate a proprietarului;

 • actul de proprietate sau de inchiriere.

 

Avizul de  Salubritate - se emite de catre firma de salubritate locala, in termen de 15 de zile. Documentele necesare sunt: copie dupa cartea de identitate a proprietarului, copie dupa actul de proprietate sau de inchiriere si copie dupa dovada platii taxei.

 

Aviz ISU - este emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in termen de 30 de zile.

 

Pentru emiterea avizului ai nevoie de urmatoarele documente:

 • cerere tip in doua exemplare;

 • copie dupa certificatul de urbanism, in doua exemplare;

 • documentatia tehnica la faza de proiectare pentru autorizatia de construire;

 • referatul emis de persoana care a verificat proiectul pentru securitatea la incendiu;

 • planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000;

 • inventar cu lista documentelor depuse, in doua exemplare.

 

Avizul de telefonizare - este emis de furnizorul de telefonie, in termen de 15 zile. Pentru emitere aveti nevoie de: o cerere tip, copie dupa certificatul de urbanism, planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000 in doua exemplare si un exemplar pentru planul de incadrare in zona. Taxa variaza intre 3 sau 9 euro, fara TVA.

 

Avizul de amplasament furnizor de energie - se emite de catre operatorul de distributie electrica, in termen de 15 zile. Documentele pentru emiterea avizului sunt urmatoarele:

 • cerere tip;

 • copie dupa certificatul de urbanism;

 • copie dupa planul de incadrare in zona, la scara, vizat de emitentul documentului si anexat la certificatul de urbanism;

 • plan de situatie;

 • studiu de coexistenta pentru stabilirea gradului de compatibilitate cu reteaua electrica;

 • dovada achitarii taxei.

 

Taxa pentru obtinerea avizului de amplasament este de 55 de lei, fara TVA.

 

Avizul tehnic de racordare - este emis de catre operatorul de distributie electrica, in termen de 30 de zile. Actele necesare sunt urmatoarele:

 • cerere tip;

 • mandatul gratuit;

 • copie dupa avizul de amplasament/acord unic;

 • studiul de solutie pentru racordare la reteaua electrica (in cazul in care a fost elaborat);

 • datele tehnice si energetice ale locului de consum;

 • copie dupa certificatul de urbanism;

 • copie dupa planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000;

 • copie dupa planul urbanistic zonal;

 • autorizatia de construire a obiectivului;

 • copie dupa actul de identitate;

 • copie dupa actul de proprietate.

 

Taxa este in valoare de de 42 de lei, fara TVA.

 

Autorizatia de construire - se emimte de catre primaria locala in termen de 30 de zile. Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei sunt urmatoarele:

cerere tip

 • copie legalizata dupa actul de proprietate;

 • declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu exista litigii asupra imobilului;

 • copie dupa certificatul de urbanism;

 • copie dupa extrasul de plan cadastral, actualizat;

 • copie dupa extrasul de carte funciara, actualizat;

 • avize si acorduri stabilite prin certificatul de urbanism;

 • documentatia tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Constructie;

 • contract cu o firma de salubrizare pentru transportarea deseurilor rezultate din construire;

 • dovada privind plata taxei.

 

Taxa pentru obtinerea autorizatiei de construire este de 0.5% din valoarea investitiei pentru persoanele fizice si 1% pentru persoanele jurdidice. Autorizatia este valabila 12 luni de la data emiterii sale.

 

Licenta de producere si acreditare a energiei electrice - se emit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in termen de 60 de zile, respectiv 30 de zile.

 

Certificatul de racordare - este emis de catre operatorul de distributie electrica, in termen de 30 de zile. Emiterea certificatului de racordare se face gratuit.

 

De ultimele doua documente aveti nevoie doar in cazul in care doriti sa redirectionati surplusul de energie catre reteaua centralizata, contra cost.

 

Avizele mai sus mentionate nu sunt necesare si in cazul montarii de panouri solare termice.

8. Instalarea panourilor solare


Instalarea panourilor solare

Cand vine vorba de instalarea panourilor solare, cea mai buna varianta este sa colaborati cu profesionisti. Ei sunt bine instruiti in ceea ce priveste tehnologia solara, iar un profesionist care stie ce face, va poate majora rata de absorbtie a razelor solare prin amplasarea panourilor in pozitii corecte si, poate mari durata de viata a intregului sistem prin asigurarea ca totul este facut cum trebuie.

Procesul de instalare propriu zis, dureaza aproximativ 2-3 zile de la sosirea instalatiilor si a instalatorilor.

 

Pasii instalarii panourilor fotovoltaice sunt urmatorii:

 

 • pregatirea acoperisului:

 • se monteaza politele metalice pe care se vor monta panourile

 • montarea panourilor pe acoperis

 • monectarea panourilor la reteaua electrica a casei

 

Video instalare panouri solare

 

 

In concluzie, energia solara este de viitor si tot mai multi oameni vor opta pentru panouri solare, fotovoltaice sau termice. Nu sunt foarte multe motive care sa va impiedice sa faceti si dumneavoastra aceasta trecere la o sursa de energie prietenoasa, si cu natura, dar si cu buzunarul. Folosirea panourilor solare este echivalentul plantatului a aproximativ 120 de copaci anual, prin reducerea emanarii de CO2 in atmosfera. Descoperiti ofertele noastre la kit-urile de panouri solare.

Citeste mai mult
pe pagina
Afiseaza 1 - 24 din 48 produse